Banyo Seramikleri Nasıl Boyanır? Fayans Boyama Teknikleri
Balkon, bahçe, perde, mutfak eşyaları, aksesuarlar, duvar renkleri… Evimizin dekorasyonunu değiştirmek istediğimiz zaman bazen birkaç yeni parça alıyoruz, bazen de tadilat işlemleri için hizmet veren noktalardan yardım alarak yaptırıyoruz. Bazense, hatta daha az bir zaman da olsa, eskiyi yenilemeye yönelebiliyoruz.
Fakat yenileme işlemlerine baktığımızda en imkânsız gibi gözükeni, kesinlikle bir usta ya da firma aracılığı ile yaptırmayı düşündüğümüz bölüm banyo-mutfak fayans ve seramiklerini yenileme işlemidir. Banyolarımızın fayanslarında günlerce süren kırma işlemleri, işlemlerden çıkarılan çuval çuval moloz atıkları, kullanıma kapatılması gereken bölümler…
Tüm bu detayları düşünürsek bir banyoyu ya da mutfağı yenilemeye girişmek bizim açımızdan son derece zor ve hatta imkânsız gibi gözükebilir. Ancak eğer siz de seramiklerinizi artık değiştirmek istiyorsanız fakat evinizde, banyonuzda bir kaos ortamı yaratmadan bunu yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey seramik ve fayans boyama uygulamasıdır diyebiliriz. Ancak bilmenizi isteriz ki seramikler, yüzeyleri sırlarla kaplı olan ürünlerdir ve bu nedenle kaygan ve gözeneksiz yapıya sahiptirler.
Üzerlerinde nasıl ki su tutmuyor ve kayıp gidiyorsa, süreceğiniz her türlü boya da suda olduğu gibi aynı şekilde akıp gidecektir. Bunun çaresi ise birçok boya firmasında kolaylıkla bulabileceğiniz dönüşüm astarı ürünündedir. Markalarına göre isimleri değişebilmektedir. Geçiş astarı, örtücü astar gibi isimleri de olan bu ürün ihtiyaca ve kullanım talimatlarına göre bir ya da iki kat şeklinde uygulanıp kurutulur, daha sonrasında ise kalan tek işlem zevkinize uyan renklerle fayanslarınızı boyamak olacaktır. Kısa süreli çözümler için yağlı boya bile kullanabilirsiniz. Ancak daha uzun süreli çözümler yaratmak istiyorsanız ve daha kalıcı olmasını sağlamak istiyorsanız epoksi boya kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Epoksi boya, yağlı boyadan daha sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Banyo duvarlarınızın yüzeyini uygun bir astar kullanımından daha sonra boyanmaya müsait bir duruma getirdiğinizde, artık yüzeye arzu ettiğiniz bir duvar kâğıdını da yapıştırabilirsiniz, arzu ettiğiniz renkleri kullanarak boyama işlemi de yapabilirsiniz. Bu tamamen sizlerin zevk ve tercihleriyle şekillenecek olan bir şeydir.