Terrarium Nedir? Nasıl Yapılır?
Terrarium diğer bir adıyla (Teraryum), bir akvaryum türü olarak bilinmektedir. Bu akvaryumlarda bazı böcek ya da bitkilere bakılır. Bu akvaryumları bir dekorasyon parçası olarak görmek doğru değildir. Terrariumların bir ekosistem olarak görülmesi daha doğrudur. Bu tür akvaryumlar insanların çok ilgisini çekmektedir. Bunun nedeni ise doğa şartlarında evde bakımı mümkün olmayan bitki ya da canlıların terrarium sayesinde bakılabilmesidir. Terrarium için bir bakıma doğada yer alan bitkinin eşsiz güzelliğini evlere taşıyor denebilir.
Terrarium nasıl yapılır?
Terrarium’u para ile almanız mümkün. Tabi bunun yanında kendi yaptırma şansınız da var. Üstelik kullanılacak malzemeleri bulmakta zorluk yaşamayacaksınız. Terrarium yapılırken mangal kömürü, bitkiler, küçük bir kap, tercihe göre çalı ya da ufak taşlar ve torf yeterli olacaktır. Yapıma başlamadan yetiştirilecek bitkiye karar verilmelidir. Çünkü Terrarium’da yetiştirilebilecek bitki seçeneği bir hayli fazladır. Burada bitki tercihi yapılırken nemli ortamlardan hoşlanan ve çok büyümeyen bitkilerin tercih edilmesi gerekir. Bu tür bitkilere örnek olarak eğrelti otları ya da arapsaçı verilebilir. Yine nemli yerlerde yetişen ufak bitkiler ya da otlarda bu akvaryumlarda büyütülebilir. Seçilmesi gereken bir diğer önemli faktör ise yetiştirmek için kullanacağınız kap olmalıdır. Kap tercihi tamamen size aittir. Yetiştirmeyi dilerseniz cam kavanozda, bir vazoda ya da fanusta yapabilirsiniz. Burada kap seçerken tabi ki derin olmasına dikkat etmelisiniz.
Terrarium yapılırken içerisinde yer alacak ufak taş veya çakıllar çok önemlidir. Bu taş ya da çakıllar fazla suyu çekmede önemli bir rol oynarlar. Terrarium içerisine yerleştirilen bitkilerin dik durmaları için taşları bir toprak katmanı ile örtmelisiniz. Öncelikle kap iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Daha sonra en alta tercihe göre suyu çekmede yardımcı olacak çakıl taşları ya da ufak taşlar yerleştirilmelidir. Daha önceden tedarik ettiğiniz mangal kömürü taşlardan daha ufak olarak şekilde parçalanarak taşların üzerine yerleştirilmelidir. Kömür kullanılmasının sebebi kapta olan olası bir bakteri ya da küfün önüne geçebilmektir. Daha sonra kömürün üzerine torf dökülerek bastırılmalıdır. Bir çubuk kullanarak oluşan katmanda delikler açılmalı ve bitkiler deliklere dik duracak şekilde yerleştirilmelidir. Son olarak isterseniz süsleyebilirsiniz.
Terrarium içerisinde yetişecek bitkilerin fazla sulanmaması gerekir. Aksi halde bitkilerin çürüme ihtimali yüksektir. Kaptaki çakıllar sayesinde ortamdaki nem rahatlıkla tespit edilebilir. Eğer nem oranı azsa sulama yapmanızda sakınca yoktur. Terrarium güneş alan bir ortamda olmamalı ancak aydınlık ortamda durmalıdır. Bitkiler fazla büyüdüğünde budama yöntemi ile kısaltılması gerekir.